Strona główna
Przepisy Szefa Kuchni
Przyjazd
Wyjazd

Przepisy Szefa Kuchni

05 kwietnia 2019

Dziś startujemy z serią przepisów polecanych przez naszego Szefa Kuchni Marcina Wiśniewskiego. Już niebawem będziecie mogli skosztować jego specjałów w naszej Restauracji. 

 

 

 

 

Zaglądajcie do nas w każdy piątek w poszukiwaniu inspiracji. Na przykład taki sernik to doskonałe zwieńczenie świątecznego śniadania.

 

Łatwy sernik z pianką

  

Ciasto

  • 0,3 kg mąki
  • 0,1 kg cukru
  • 0,15 kg margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • łyżeczka proszku do pieczenia
 

 

Masa sernikowa

  • 1 kg sera białego mielonego
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 4 żółtka
  • 2 jaja
  • 1 budyń waniliowy

 

Piana

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru

 

 

Przepis

  1. Na stolnice wyłożyć margarynę, dodac przesianą przez sito mąką, proszek do pieczenia i cukier. Siekać za pomocą noża, aż wszystkie składniki się połączą.
  2. Dodac żółtka, jaja i zarobić jak ciasto kruche.
  3. Schłodzić w lodówce ok 1 godziny.
  4. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na 0,5 cm placek i wyłożyć na dno blachy.
  5. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez 15 min.
  6. W miedzy czasie w dużym naczyniu połączyć za pomocą miksera wszystkie składniki masy. Składniki dodajemy w takiej kolejności jak wymienione są w składnikach.
  7. Gotową masę wylewamy na upieczony spód i pieczemy 40 min w 180 st C.
  8. 5 minut przed końcem pieczenia ubijamy białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier.
  9. Całą masę wylewamy na upieczony sernik i pieczemy jeszcze 15 minut w 180 st C.
Zobacz na mapie
Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.

OK, zamknij